O inwestycji

Projekt & koncepcja

Budynek w kontekście swojej lokalizacji – w terenach poprzemysłowych „starego browaru” posiada elementy nawiązujące do charakteru dawnej zabudowy: fragmenty ścian wykończone okładziną ceglaną, pasy międzyokienne z profilowanych elementów, duże przeszklenia okien.

Wejście do przestrzennego, reprezentacyjnego holu głównego znajduje się w szklanej dwukondygnacyjnej fasadzie, zwieńczonej szklanym dachem o konstrukcji stalowej. Stalowe elementy tego budynku takie jak balustrady tarasów oraz ich zadaszenia czy przepierzenia między balkonami podkreślają jego postindustrialny charakter.

Usytuowanie obiektu na długiej działce o orientacji północ-południe narzuciło takie kształtowanie elewacji frontowej, które pozwala uzyskać optymalne i normowe nasłonecznienie mieszkań zlokalizowanych od strony wschodniej. Górne kondygnacje mają charakter kaskadowy, dzięki czemu mieszkania tam zlokalizowane posiadają przestronne tarasy.

Inwestor & wykonawca

Spółka Browarna jest wynikiem wieloletniego doświadczenia w zakresie budownictwa, która stanowi fundament jej działalności. Wiedza właściciela Firmy Budowalno-Constultingowej IKA połączona z kapitałem jednego z wiodących dostawców stolarki okiennej stanowi zasób, który spółka przekuwa na ponadstandardowe podejście do realizacji projektów mieszkaniowych.

Wyjątkowość spółki jako dewelopera wynika również z formy realizowanego obiektu. Browarna 12. nie jest częścią osiedla mieszkaniowego, nie jest jednym z wielu budynków jakiegoś zespołu, lecz jest wolnostojącym, pojedynczym, przyjaznym w skali człowieka obiektem mieszkalnym, co nadaje mu szczególny i ekskluzywny charakter.

Architekci

Biuro WIEWIÓRA & GOLCZYK ARCHITEKCI to zespół kilkunastu architektów, które od 25 lat prowadzi swoją działalność w tej branży. Zgromadzone doświadczenia oraz ciągłe poszukiwania nowych rozwiązań pozwalają nam podejmować najbardziej ambitne wyzwania projektowe.

Jednym z tych wyzwań stał się budynek apartamentowy przy ul. Browarnej w Bielsku – Białej.

Wymagania Inwestora oraz narzucone wysokie standardy spowodowały konieczność maksymalnego zaangażowania całego zespołu projektowego oraz współpracy z najlepszymi zespołami branżowymi i producentami. Celem było zaprojektowanie obiektu, który swoją formą architektoniczną najlepiej wpisze się w otoczenie, w którym ma się znaleźć, uwzględni najnowsze tendencje kształtowania przestrzeni mieszkalnych oraz wykorzysta dostępne technologie, które usprawnią funkcjonowanie obiektu, podniosą wygodę użytkowania oraz pozwolą na zwiększenie jego energooszczędności.

Podpis